Blog

Viezeriken op leeftijd

Het was dinsdag en dus zagen we Siska Schoeters in Iedereen beroemd. Zoals altijd stapte ze met een pak roddelboekjes in de auto bij een onbekende pendelaar. En zoals altijd sneed haar tong scherper dan de pen van de roddeljournalist toen ze haar bekende medemensen fileerde.

‘O, kijk, die is verliefd,’ riep ze met een artikel op schoot. Op de foto stond een actrice van respectabele leeftijd. 

‘Dat vind ik pas schattig,’ zei de student naast haar. Zijn oogjes twinkelden. ‘Oude mensen die verliefd zijn.’

‘Ja, schattig, hé’, zei Siska. Om zich meteen daarna al te bedenken. ‘Maar het is ook wel een beetje vies. Oude mensen die seks hebben. Probeer het je gewoon eens voor te stellen. Zij en die man, naakt op elkaar. Dat is toch vies?’

Ik dacht aan alle oudere kijkers met partner, die op datzelfde moment als viezeriken werden bestempeld door een 37-jarige. En in gedachten hoorde ik opnieuw de stem van een jongen die ik vele jaren geleden in de klas had. Met veel overtuiging opperde hij dat seks voor mensen boven de 30 bij wet verboden moest worden omdat de gedachte alleen al degoutant was. Hij maakte er nog een braakgeluid bij ook. Ik was eenendertig op dat moment, hij was zestien, en bijna had ik de puber verteld dat zo’n wet ook voor hemzelf triest zou zijn, dat na zijn dertigste het mooiste nog moest komen, omdat het met de jaren alleen maar beter werd en intenser. Maar ik zweeg. Ik wist dat hij en de rest van de klas die uitspraak aan mij zouden linken en dat zestienjarigen hun leerkracht als een aseksueel wezen willen zien, net zoals ze liever geloven dat hun ouders het hoogstens die ene noodzakelijke keer hebben gedaan zeventien jaar geleden en daarna nooit meer. Leerkrachten staan voor de klas met een lijf dat hun hersens moet dragen. Ze hebben het over zwaartekracht of tweedegraadsfuncties of bergketens of stijlfiguren, geven toetsen en examens en gaan daarna naar huis om te verbeteren, te koken en te slapen. Maar ze hebben geen seks. 

Ik vroeg me af wat Siska zou zeggen wanneer de zestienjarige van toen haar een viezerik zou noemen. Of ze zou begrijpen dat hij dacht vanuit zijn perspectief, zoals zij dat deed vanuit het hare.

Seks op 80 zal anders zijn dan op zestien. Wellicht blijft elke vorm van acrobatie achterwege, gooien de partners zich niet meer even gulzig op elkaar. Maar ze hebben waarschijnlijk wel geduld, gunnen elkaar de tijd die nodig is, kennen elkaars verlangens, en hebben niets meer te bewijzen. Na afloop liggen ze naast elkaar, iets langer natrillend en nahijgend dan ze deden in jongere tijden, ze kijken naar elkaar en zeggen met een lach: ‘Weet je nog, die seks op zestien?’ Ze denken even na en schateren het uit. ‘Misschien zou dat bij wet verboden moeten worden. Al dat snel-snel en geklungel.’ 

Nog geen reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.