Muziekliefhebbers

Auteurslezing voor muziekliefhebbers

Frédéric Chopin. Geen enkel klassiek geschoold muzikant kan om deze componist heen. Hij wordt algemeen beschouwd als één van de grootste muzikale genieën ooit.

De mazurka, de nocturne, de wals, de prelude, … Chopin innoveerde en perfectioneerde deze en vele andere muziekvormen op een manier die niemand hem voorgedaan had.

Maar ook als persoon was Chopin een belangwekkend man. Zijn vertrek vanuit Polen naar het verre Parijs, het verlangen naar zijn familie dat zijn hele leven onderhuids bleef hangen, de veel te luxueuze levensstijl die hij er in Parijs op nahield, zijn zwakke gezondheid die hem regelmatig compleet velde, de melancholische buien en hallucinaties waaraan hij vaak ten prooi viel, zijn relatie met de controversiële Franse schrijfster George Sand, en de wens die hij koesterde om zijn hart in een pilaar van de Heilige Kruiskerk in Warschau onder te laten brengen na zijn dood, …

Het leven van Chopin is niet alleen uiterst boeiend. Het is ook omgeven door een vleugje mysterie, een ongrijpbaar aura dat de componist uitstraalde en dat het onmogelijk maakt hem in enkele eenvoudige termen te vatten. Chopin was een man met vele dromen en verlangens, met wensen die vaak aan elkaar tegengesteld waren en die hij zelf niet eens kon verklaren.

In mijn lezingen breng ik een beeld van Chopin als persoon, als een getormenteerd man, weg en weer geslingerd tussen zijn liefde voor Polen en de luxe van Parijs, tussen zijn gelovige achtergrond en zijn relatie met een acht jaar oudere feministe, tussen zijn vriendschap met de dochter van zijn minnares en de jaloersheid die dit opriep bij haar, tussen zijn verlangen om zijn passie voor de muziek ten volle te beleven en het besef dat zijn gezondheid dit steeds minder aankon. Enkele muziekfragmenten begeleiden en illustreren het totaalbeeld van een componist die niemand onberoerd kan laten.

Vraag meer info over auteurslezingen