Blog

Blijf lachen en schil fruit

We voelen ons massaal eenzaam. Ik las het in kranten, in boeken, in tijdschriften en op het net, ik hoorde het op radio en op tv. Eenzaamheid is een epidemie waar meer dan de helft van ons aan lijdt, en waar toch niemand over praat, zodat we ons dubbel zo alleen gaan voelen. Een complex probleem dus.

Maar soms zijn oplossingen voor complexe problemen zo simpel dat niemand er eerder op kwam. Zo had een spoedarts het over de tristesse van het zich alleen voelen in de weekendkrant. Dat we de verbinding kwijt zijn in tijden van Facebook, zei hij. Dat onze schermpjes ons vervreemden van de ander. 

Tell me something new, dacht ik al, en ik was bijna gestopt met lezen toen hij ineens met een krachtige remedie kwam: in momenten van eenzaamheid moeten we boter maken, ons huis poetsen en fruit schillen.

Vaak zijn de dingen dus verrassend simpel in dit leven waarin we alleen geboren worden, alleen weer doodgaan, en in alle jaren daartussen proberen verbinding te maken. Wanneer iemand ons in de steek laat, er gewoon niemand in de buurt is, we ons een loser voelen, en vooral ook heel alleen, dan schillen we vanaf nu gewoon fruit.

Tot nog toe greep ik naar chocolade op mindere momenten. Die hoeft niet geschild. Ik ging zitten met een hele tablet puur en verdiepte me in een boek of luisterde naar muziek, waarin de klank het woord zo mooi kan versterken en daardoor extra helend kan zijn. Want niet alleen spoedartsen kennen remedies tegen wanhoop en eenzaamheid. Die kennen ook zangers. How to fight loneliness? vraagt Wilco in een van hun beste nummers. En ze geven meteen zelf het antwoord: Smile all the time. 

Misschien is dat wel het antwoord. Blijven glimlachen. Tot je het zelf gelooft. Tot je gelukkig wordt van je eigen glimlach en je het bestaan weer even in je eentje aankunt. Ondertussen schil je honderd kilo appels. Vervolgens tien kilo druiven. Moeilijk gaat ook.

Lachen en schillen. Tot je erbij neervalt. Gewoon eens proberen. Je voelt je nooit meer alleen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.