Blog

Zachtheid

Even leek het alsof zelfs op Facebook de liefde het zou overnemen van de haat. Toen de wereld op slot ging en iedereen veroordeeld werd tot zichzelf, regeerde de zachtheid. Ik vond het mooi om te zien, deugddoend om te voelen hoe we allemaal aan elkaar hingen in één lange ketting van uitgestoken handen. We grepen elkaar vast en probeerden ons met dat gevoel van eenheid te voeden. Want we zaten allemaal in hetzelfde schuitje, zo zeiden we, dachten we, meenden we te weten, zo oreerde zelfs Madonna vanuit haar badwater waar rozenblaadjes op dreven.
Maar het bleef niet duren. Hooguit een paar weken. Toen kwam de omslag. 
We hadden ons in de luren laten leggen. We waren toch niet allemaal gelijk. We zaten helemaal niet in hetzelfde schuitje. En dat moest duidelijk zijn. Meer dan ooit werden kampen gevormd. Wie geen kamp koos, was verdacht.
Facebook werd opnieuw een moeras waar boze mensen wild om zich heen schoppen. Wie niet uitkijkt, wordt meegesleurd in de diepte, in de bagger. Wie zijn woorden niet goed genoeg afweegt, wordt op het offerblok gelegd. Wie zegt dat alle levens ertoe doen is ineens een racist. All lives matter ontkent dat black lives matter. Het maakte me moedeloos toen ik aangevallen werd. Ik had gezegd dat iedereen evenwaardig was voor me. “Het was niet waar. De geschiedenis had het bewezen.” Dus moest ik zwijgen. En werd ik geweerd uit het kamp van de politiek correcten. 
Ik vraag me af of niet iedereen zo hard genoten heeft van de zachtheid. Of mensen ineens hebben beslist dat vechten zoveel leuker is dan ons met elkaar verbinden en de liefde voelen stromen. Of het de angst is die de haat naar boven brengt, de onzekerheid die mensen in een kamp drijft. Misschien wanen ze zich daar veilig. Gesteund door wie denkt als zij. Hun woorden als gif op de pijlen vastgelijmd. De pijlen gericht op de ander.
Hoe mooi zou het zijn als we alle kampen terug zouden opbreken, als we de pijlen zouden neerleggen, het gif ontgiften en weer terugdenken aan hoe het voelde. Onze handen in elkaar. Hoeveel warmte het gaf. Hoeveel zachtheid.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.