Blog

Schaamteloos stelen, onze nieuwe nationale sport

Heb je zin in wat extra geld? Of wil je een gratis tankbeurt?

Dan steel je toch gewoon geld of diesel van een onbekende? Makkelijker kan het niet zijn. Je hoeft er niet eens voor te werken.

Wat zeg je? Stelen mag niet?

Wat ben je toch verdomd ouderwets. Wist je nog niet dat eerlijkheid helemaal out is? Om in de mode te zijn, moet je graaien. Je moet jatten, pikken, overal om je heen. En laat je vooral niet tegenhouden door de stem van je geweten. Dat is pas helemaal uit de tijd.

Eind april was er de Zedelgemse saga. De kluis met één miljoen euro.  Dieven hadden ze op straat gegooid toen de politie iets te dichtbij kwam. Het spaargeld van een bejaard koppel, bijeengeschraapt na jaren van noeste arbeid, werd verspreid over het asfalt van de Ruddervoordsestraat.

Bewoners en voorbijrijdende automobilisten wisten niet wat ze zagen. Geld dat uit de hemel was komen vallen. Misschien was het wel een beloning van God zelf, een regen van eurobriefjes in ruil voor hun goede daden. En dus graaiden ze maar, met twee handen tegelijk, de lippen bij voorbaat op elkaar geklemd om de buur naast hen toch niet te verraden.

De ontgoocheling moet groot geweest zijn toen het bestolen echtpaar via de media een oproep deed om het geld terug te bezorgen. De briefjes kwamen dus toch niet van God. Wel van een medemens. Jammer. Dat wel. Maar ook niet echt een probleem. De vinders hadden eerlijk geraapt. Het geld was van hen toch? Trouwens: één miljoen euro. Dat kon toch ook niet eerlijk verdiend zijn?

Op tv vertelde een buurtbewoonster dat de media meer aandacht besteedde aan de geldrapers dan aan de dieven van de kluis. Niet eerlijk, vond ze dat. Want waren uiteindelijk niet de dieven de echte daders?

In het VRT-journaal van 3 mei werd de nieuwste trend nog eens bevestigd. Stelen van een medemens. Je hoeft je er echt niet voor te schamen.

Deze keer was een argeloze automobilist de dupe. In een verstrooide bui had de man na het voltanken van zijn auto het tankpistool niet goed vastgeklikt in de pomp. Pech onderweg, want een exemplaar van exact dezelfde diersoort stond even verder op de loer. ‘Voor fouten moet een mens boeten’, zal deze burger gedacht hebben, en hij stuurde prompt een bericht naar zijn Facebookvrienden, terwijl het tankpistool gulzig diesel slurpte op de bankrekening van zijn voorganger.

‘Snel komen tanken. Alles is gratis.’ Zo moet de boodschap op Facebook ongeveer hebben geklonken. Een nobel vriendschapsgebaar.

Luttele minuten later doken de eerste gegadigden op. Ze tankten broederlijk om beurten hun auto vol en schudden elkaar de hand. Vriendschap is prachtig. Het moet wel gezegd.

Twaalf minuten duurde het feestje. Dan trad een veiligheidsmechanisme in werking. De pomp sloeg automatisch af.

Het was dan ook een drama van formaat toen een Facebookvriend net iets te laat opdook. Met zichtbare spijt in de ogen vertelde de pechvogel voor de camera dat hij een mooie kans aan zijn neus had zien voorbij gaan. De kans om gratis te tanken. Hoeveel keer krijg je die in je leven?

Ik begon bijna te huilen.

Misschien moet hij het wel eens over die gemiste kans hebben met de gedupeerde. Enkele honderden euro’s. Zo gratis kan tanken met de bankkaart van een ander inderdaad zijn. Maar ja, Another one bites the dust. Laat ons vooral niet over ons geweten beginnen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

1 reactie aan “Schaamteloos stelen, onze nieuwe nationale sport”

  1. Sarah 12 mei 2013 at 09:37 #

    Een heel terechte column! Er schuilt een dief in elk van ons, helaas.

Geef een reactie