Blog

Ik zie hem zo voor me

Ik zie hem zo voor me, die wereld waarin mensen elkaar onbevangen in de ogen kunnen kijken, zonder oordeel, op zoek naar de ziel die achter het gezicht schuilt. Die wereld waarin we de ander echt willen kennen, waarin we hem begrijpen en van hem houden om wie hij is.

Ik zie haar zo voor me, die mensheid die alle geweld afgezworen heeft, waar de kracht van de dialoog het voor altijd gehaald heeft op de blinde verwijten, op het dovemansgesprek, op de lafheid van het wapen.

Ik zie hem zo voor me, die lichtflits die alle haat in één keer uitschakelt, het inzicht dat tot ons allen doordringt en ons overtuigt van het nut van de vrede. De lichtflits die duidelijk maakt wat we altijd hebben geweten. Dat liefde alles is in dit korte bestaan.

Ik zie hem zo voor me, die wereld zonder vluchtelingen, zonder oorlog, zonder honger, een wereld waarin alleen musea nog wapens kunnen tonen, overblijfselen uit barbaarse tijden, toen de mens nog dom was en blind voor de waarheid.

Ik zie het zo voor me, een straat vol gebedshuizen in elke stad. Synagoge, moskee en kerk staan naast elkaar. Gelovigen van elke strekking schudden elkaar de hand na de gebedsdienst. Ze gaan samen op café en weten dat Allah, Jahweh en God één en hetzelfde wezen zijn. Ze lachen in koor, als mensen, als kinderen van die ene god die van hen houdt zoals zij van elkaar houden.

Ik zie haar zo voor me, die maatschappij die de glimlach omarmt, die elk nakend conflict met een goed gesprek in de kiem smoort, die elk mens respecteert in wie hij is, in wat hij gelooft, in wat hij voelt.

Ik zie haar zo voor me, die gemeenschap waar elk mens dezelfde waarde heeft als een ander, waar elk individueel probleem als een zaak van de gemeenschap wordt gezien, waar mensen met elkaar delen, waar beschaving haar hoogtepunt bereikt heeft.

Ik zie het zo voor me, hoe elk mens deze droom met me deelt, hoe de kracht van ons allen die droom tot realiteit maakt, hoe geen enkel mens nog heult met boodschappen van haat en alleen nog streeft naar liefde.

In mijn dromen zie ik het allemaal voor me.

En als ik wakker word, dan ga ik op zoek.
Want ergens is die wereld verscholen.
Dat wil ik toch graag geloven.
Want ik zie hem zo voor me.
Ik zie hem.
Echt.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.