Blog

Het ochtendmens

Wanneer ik mensen lyrisch hoor spreken over de nacht, als een magisch verlengstuk van de dag, met uren die vol zijn van stilte, van maanlicht en verlangen en waarin de mogelijkheden eindeloos zijn, dan weet ik dat ze geen slaapprobleem hebben. 
Voor slapelozen is de nacht geen symbool van romantiek. Het is eindeloos wachten op wat niet komt, kijken naar de klok waarop de minuten genadeloos wegtikken, terwijl in dat wakkere hoofd dat niet meer wakker wil zijn, iets ongewild aan het rekenen slaat. 
“Nog vier uur voor de wekker gaat.  
Nog drie uur.  
Nog … 
Ik sta beter gewoon op.”
Ik ken ze maar al te goed, die lege duisternis, het staren naar een onzichtbaar plafond, terwijl allerlei vragen van ergens diep binnenin opspringen als kaatsballen, dingen die ik niet mag vergeten of issues waar ik nog een oplossing voor moet zoeken. Maar in de duisternis smelt het vermogen tot relativeren, krijgt elk probleem gigantische proporties en lijkt een oplossing oneindig ver weg.
Eén uur wordt half twee wordt twee uur, ik roep relaxatieoefeningen op uit mijn geheugen en meditatietechnieken, ik adem rustig in en uit, tel schaapjes, verlies de tel, vergeet te ademen, vergeet alles dat rust kan brengen, vraag me af waarom ik mijn schermpjes ruim voor bedtijd weggelegd heb, om dan toch wakker te zijn, wakker te blijven. Ik vraag me af waarom iets zo makkelijk zo moeilijk kan zijn.
Ik luister naar de rustige ademhaling naast me, ik voel iets opkomen dat op kwaadheid lijkt omdat hij slaagt waar ik faal, omdat ik exact wil wat hij heeft, en wel nu meteen. Om mezelf even later tot de orde te roepen en hem die heerlijke slaap te gunnen.
Op zondag ga ik voor dag en dauw aan het werk, ik verzet bergen voordat de anderen loom en uitgeslapen hun bed uit rollen. En wanneer ze aan de ontbijttafel verschijnen, blaas ik uit met een stapel papieren voor me en ik zeg: ‘Kijk niet zo. Ik ben een ochtendmens, weet je.’

Nog geen reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.