Blog

De influencer

Ik ontmoette haar bij toeval. Ze was begin dertig. Ik herinnerde me haar als een intelligente meid die door de waterval meegesleurd was vanuit het eerste Latijn tot in de zevende beroepsklas. Geen zin in studeren. Geen zin in school. 

Ze had afstompende jobs uitgevoerd. Tot ze er genoeg van kreeg. 

‘Ik ben terug gaan studeren,’ zei ze. ‘Niemand geloofde dat ik na de beroepsklas deze studies zou aankunnen, maar dan hoorde ik jouw stem terug. Jij die me zei: ‘Je bent slim. Jij kunt alles.’ En het is me ook gelukt.’

Ik herinnerde me niets meer van deze uitspraak, ik wist alleen nog hoe hard ik gehoopt had dat deze prachtige meid haar talenten ooit zou gebruiken, en ik was verwonderd en heel blij dat die paar woorden haar zo bijgebleven waren.

Enkele weken later. Ik ging naar een lezing. Terwijl ik de trap van de boekhandel bekom, zag ik bovenaan een prachtige jongeman staan die me indringend aankeek. Ik had geen idee waarom hij dat deed, maar toen ik de laatste trede nam, sprak hij me aan: ‘Ken je mij niet meer? Ik ben A. Je hebt Frans aan me gegeven in de vijfdes.’

Pas toen zag ik het. Hij was de jongen die geen gezag had willen aanvaarden, niet had willen studeren, de boel op stelten had gezet en de tekorten opgestapeld had.

Hij was nu zevenentwintig. Vlot en vriendelijk. Ik vroeg hem of hij nog gestudeerd had. ‘Ik heb een masterdiploma’ zei hij toen we de zaal binnengingen. Hij zag mijn verraste blik.

‘Op een dag heb jij me bij jou geroepen. Je hebt me verteld hoe ontgoocheld mijn vader in me was, welke dromen hij voor me koesterde en hoeveel verdriet het hem deed dat ik mijn kansen vergooide. Je zei dat ik talent had. Vanaf die dag heb ik beslist om ervoor te gaan.’

Ik was verrast, herinnerde me vaag het gesprek met de papa, een moslim die zijn zoon stellig beval om altijd ook naar zijn vrouwelijke leerkrachten te luisteren, omdat het geen enkel verschil uitmaakte, man of vrouw, maar ik wist niets meer van het gesprek met A. En nu zat naast me een vriendelijke intelligente jongeman met een trotse vader.

Soms zijn we ons totaal niet bewust van de impact die één enkele zin kan hebben op de ander, soms kunnen we iemand maken of kraken door één woord. Daar probeer ik me steeds meer bewust van te zijn. Misschien zijn we als leerkracht inderdaad bij momenten een influencer. We denken dat onze woorden van hen afglijden. Maar vaak plakken ze nog jaren later aan hen vast.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.