Blog

De droomwereld

Vreemd, onwerkelijk, surreëel. Zo voelt deze wereld waarin we ineens allemaal ontwaakt zijn en die in niets meer lijkt op de wereld die we altijd hebben gekend. Ineens lijkt het alsof we altijd in een droomwereld hebben geleefd en we dat niet hebben beseft, alsof vrijheid het hoogste goed is en we dat niet eens wisten. Ik mis de spontante knuffels, de gezelligheid van mijn favoriete koffiebar, het zorgeloos inademen van de lucht om me heen. Ik mis de afwezigheid van een angst die me ondanks alle voornemens stevig in zijn greep heeft gekregen. 

En toch hoop ik dat we hier zoveel moois uit kunnen halen, dat we uit deze ellende lessen zullen trekken die het leven daarna mooier en waardevoller zullen maken voor iedereen, dat we het kostbare en fragiele van zoveel vanzelfsprekende dingen terug zullen zien en ervan zullen genieten.

Een onooglijk klein wezen heeft ons overtroffen. Het vertelt ons dat we niet oppermachtig zijn. Dat hebben we nochtans zo lang gedacht. 

We zouden als mensensoort deze planeet temmen, we zouden ze naar onze hand zetten, haar ritme negeren en haar ons eigen ritme opleggen, dat aangestuurd werd door geld en macht. We waren groot, reuzengroot, onoverwinnelijk, buitengewoon intelligent, fenomenaal georganiseerd, superieur aan alle andere vormen van leven. En we waren bovenal elk contact kwijt met de natuur. 

Deze zelfde natuur heeft ons nu klem gezet. Ineens zijn we klein, machteloos en bang.  

Misschien kan dit een les zijn in nederigheid. Misschien moeten we weer luisteren naar de hartslag van onze aarde, haar respecteren. Misschien kunnen we weer beseffen dat we deel uitmaken van een ecosysteem, kunnen we onze liefde voor alle andere levensvormen terug uitdiepen. En misschien kunnen we intens gaan beseffen hoe belangrijk we allemaal voor elkaar zijn als mens, hoe onmisbaar de warmte is van een ander, en hoe dat altijd zo zal blijven. Omdat we nu eenmaal mensen zijn. Niet oppermachtig, niet gedreven door materie. Wel gedreven door liefde, verlangend naar verbinding en o zo fragiel. 

Nog geen reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.